Maďarská inspirace: Bakonyi sertésszelet

neboli Bakoňské vepřové kotlety

Je to pro nás již téměř tradice. Na jaře a na podzim vyrážíme na prodloužený víkend do maďarských termálních lázní, což znamená, že se od rána do večera „válíme“ v teplé a léčivé vodě v bazénech a užíváme si maďarských kulinárních specialit.

Jedno z jídel, které nás zaujalo, je podle jídelního lístku Bakonyi sertésszelet ( v anglické verzi jídelníčku stroze popsáno jako „pork chop with mushrooms in cream sauce“ podávané s haluškami (galuska), bramory (burgonya) nebo tarhoňou (tarhonya), případně s knedlíčky (gombóc).

Bakoňské vepřové kotlety
Bakoňské vepřové kotlety

Bakony nebo Bakonyerdő  je maďarký název pro pohoří severně od Balonu – Bakoňský les. Jedná se o krasovou oblast porostlou rozsáhlými bukovými lesy.

Suroviny:

  • Vepřové kotlety (4 ks)
  • Sádlo nebo olej na smažení
  • Slanina (50 g)
  • Žampiony nebo lesní houby – cca 200 g
  • Smetana (2 dl)
  • Hladká mouka (1-2 lžíce)
  • Sladká mletá paprika (1,5 lžíce)
  • Cibule (1 středně velká)
  • Pepř, sůl

Příprava:

Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v mouce a zprudka osmažíme po obou stranách. Nakrájenou cibuli a slaninu osmažíme na druhé pánvi,  jakmile je cibule sklovitá, zasypeme mletou paprikou, zamícháme a trochu zaskříkneme bílým suchým vínem nebo vodou. Přidáme nakrájené houby, zamícháme a krátce podusíme. Houby přidáme ke kotletám a dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlejeme trochou vína,vodou nebo vývarem. Měkké kotlety vyjmeme, omáčku zahustíme smetanou se zašlehanou moukou a krátce zavaříme. Maso vrátíme zpět, necháme prohřát a můžeme podávat.

Podáváme s noky, tarhoňou nebo rýží. Já jsem vyzkoušel špekové tyrolské knedlíčky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *