Recenze: Saláty středomoří

Saláty Středomoří
Saláty Středomoří

Při jedné z pravidelných návštěv knihkupectví mne zaujala v oddělení kuchařek malá,

nenápadná knížka s lákavým názvem Saláty Středomoří od autorky Éliane Thibaut-Comelade. Překlad má na svědomí Tomáš Kybal a knihu vydalo nakladatelstí & vydavatelství VOLVOX GLOBATOR.

Tato kuchařka kromě titulní strany neobsahuje žádné fotografie jídla a recepty jsou doprovázeny pouze ilustrativními perokrezbami. Úvod je věnován popisu obvyklých surovin na saláty a jejich původu, historii a způsobu použití. Po tomto úvodu následují recepty na základní omáčky, zálivky, ve středomoří tradiční ailloli a omáčky z Roussilonu, Languedoku a Provence. Úvodní část je zakončena několika základními recepty na nakládání oliv, zeleniny, grilované papriky, vaření těstovin, rýže a další.

Vlastní část s recepty je rozdělena podle oblastí:

  • Recepty z Portugalska, Andalusie, z kraje Valencie, z Katalánska a z Baleár
  • Recepty z dolního Languedoku, z dolní Provence, z hrabství Nice a z Korsiky
  • Recepty z Itálie, ze Sardinie a ze Sicílie
  • Recepty z Řecka a z Kréty
  • Recepty z Turecka, Libanonu, Izraele a Egypta
  • Recepty z Tuniska, Alžírska a Maroka
  • Élianiny saláty (recepty autorky)
  • Obložené chleby, chlebíčky a jednohubky

I když některé recepty obsahují u nás poněkud obtížněji sehnatelné suroviny (např. čerstvě vylovené sardinky, krevety nebo některé druhy exotické zeleniny či bylinek), většina sálátu je připravitelná i u nás běžně dostupné zeleniny a dalších potravin. Čtenáři si tak mohou snadno připravit rychlé a zdravé pestré saláty či předkrmy (mezze) a připomenout si tak třeba některý z večerů na dovolené …

Ze všech receptů z této knihy jsem vybral následující salát, který mnozí možná znáte ze své dovolené v Řecku:

Xoriatika

 

Pro 4 osoby:

  • 1 červená grilovaná paprika, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
  • 3 zralá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na malé kousky
  • nasekaný svazek čerstvé máty a petrželky (hladkolistá je výraznější)
  • 6 ančoviček v oleji (z konzervy)
  • 8 až 10 černých oliv (pokud je máte rádi, klidně i více) – vypeckovaných a nasekaných nahrubo
  • polovina zelené masité papriky nakrájené na tenké proužky
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 100g fety nakrájené na kostičky
  • jemná sůl a černý pepř – podle chuti

Příprava:

V míse vidličkou rozmačkáme ančovičky, smícháme s česnekem, kmínem a olejem. Dobře promícháme a přidáme rajčata, papriku, olivy, sůl, pepř a opět promícháme. Přidáme mátu, petržel a fetu, opatrně promícháme. Vychladíme a před podáváním znovu dobře promícháme.

Podáváme s chlebem, opečeným toustovým chlebem nebo bagetou. Popíjet můžeme třeba retsinu a vzpomínat na teplý podvečer v taverně někde u pláže.

Jedna odpověď na “Recenze: Saláty středomoří”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *