
Při jedné z pravidelných návštěv knihkupectví mne zaujala v oddělení kuchařek malá,
nenápadná knížka s lákavým názvem Saláty Středomoří od autorky Éliane Thibaut-Comelade. Překlad má na svědomí Tomáš Kybal a knihu vydalo nakladatelstí & vydavatelství VOLVOX GLOBATOR.
Tato kuchařka kromě titulní strany neobsahuje žádné fotografie jídla a recepty jsou doprovázeny pouze ilustrativními perokrezbami. Úvod je věnován popisu obvyklých surovin na saláty a jejich původu, historii a způsobu použití. Po tomto úvodu následují recepty na základní omáčky, zálivky, ve středomoří tradiční ailloli a omáčky z Roussilonu, Languedoku a Provence. Úvodní část je zakončena několika základními recepty na nakládání oliv, zeleniny, grilované papriky, vaření těstovin, rýže a další.
Vlastní část s recepty je rozdělena podle oblastí:
- Recepty z Portugalska, Andalusie, z kraje Valencie, z Katalánska a z Baleár
- Recepty z dolního Languedoku, z dolní Provence, z hrabství Nice a z Korsiky
- Recepty z Itálie, ze Sardinie a ze Sicílie
- Recepty z Řecka a z Kréty
- Recepty z Turecka, Libanonu, Izraele a Egypta
- Recepty z Tuniska, Alžírska a Maroka
- Élianiny saláty (recepty autorky)
- Obložené chleby, chlebíčky a jednohubky
I když některé recepty obsahují u nás poněkud obtížněji sehnatelné suroviny (např. čerstvě vylovené sardinky, krevety nebo některé druhy exotické zeleniny či bylinek), většina sálátu je připravitelná i u nás běžně dostupné zeleniny a dalších potravin. Čtenáři si tak mohou snadno připravit rychlé a zdravé pestré saláty či předkrmy (mezze) a připomenout si tak třeba některý z večerů na dovolené …
Ze všech receptů z této knihy jsem vybral následující salát, který mnozí možná znáte ze své dovolené v Řecku:
Xoriatika
Pro 4 osoby:
- 1 červená grilovaná paprika, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
- 3 zralá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na malé kousky
- nasekaný svazek čerstvé máty a petrželky (hladkolistá je výraznější)
- 6 ančoviček v oleji (z konzervy)
- 8 až 10 černých oliv (pokud je máte rádi, klidně i více) – vypeckovaných a nasekaných nahrubo
- polovina zelené masité papriky nakrájené na tenké proužky
- 4 prolisované stroužky česneku
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 dl olivového oleje
- 100g fety nakrájené na kostičky
- jemná sůl a černý pepř – podle chuti
Příprava:
V míse vidličkou rozmačkáme ančovičky, smícháme s česnekem, kmínem a olejem. Dobře promícháme a přidáme rajčata, papriku, olivy, sůl, pepř a opět promícháme. Přidáme mátu, petržel a fetu, opatrně promícháme. Vychladíme a před podáváním znovu dobře promícháme.
Podáváme s chlebem, opečeným toustovým chlebem nebo bagetou. Popíjet můžeme třeba retsinu a vzpomínat na teplý podvečer v taverně někde u pláže.
Jedna odpověď na “Recenze: Saláty středomoří”