Plněné žampiony v rajčatové omáčce

Jednou jsme na trhu koupili krásně velké žampiony. Již cestou do našeho oblíbeného supermarketu ve mně uzrála myšlenka, že bych mohl využít jejich velkých kloboučků, a tentokrát je připravit jinak než obvykle. Rozhodl jsem se je naplnit mletým masem a upéct v rajčatové omáčce.

Suroviny: 6 až 8 žampionů s velkými kloboučky (lze použít i tzv. steakové – Portobello, které mají světle hnědou barvu), asi 1/2 kg kvalitního mletého masa, pepř, sůl, čerstvé nebo sušené bylinky (rozmarýn, tymián, petrželka, bazalka,…), česnek, 2 cibule, konzerva krájených rajčat.

Postup: očistíme žampiony a oddělíme dřeně od kloboučků. Dřeně nakrájíme na drobné kostky a přidáme k masu spolu s jemně nakrájenou cibulkou, česnekem a bylinkami. Opepříme, osolíme a dobře promícháme. Pokud je maso hodně suché a drobí se, lze přidat pár kapek oleje nebo malé vajíčko. 

/—html
Plněné žampiony
\—

Většinou to však není nutné. Kloboučky žampionů naplníme masovou směsí. Do pekáče vyklopíme konzervu rajčat, přidáme trochu bazalky, nadrobno nakrájenou cibulku a trochu nasekaného česneku, promícháme. Do rajčatové omáčky vložíme naplněné žampiony (masem nahoru). Ze zbylého masa vytvoříme větší kuličky a můžeme přidat k žampionům. Pečeme v rozehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny, občas přelijeme maso rajčatovou šťávou. Pokud šťáva příliš zhoustne, podlejte trochou teplé vody nebo suchým bílým vínem.

Podáváme s vařenými brambory, rýží nebo pečivem. Zapíjet můžeme třeba dobrým červeným vínem.

Obměna: Do mletého masa můžeme přidat na kousky pokrájená sušená rajčata, tvrdý sýr nebo před dokončením maso poklást nakrájenou mozzarelou a nechat trochu zapéct.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *