Řecká inspirace: Souvlaki

Na souvlaki v Řecku narazíme téměř všude. Dostaneme je v pouličních stáncích rychlého občerstvení stejně jako v tavernách nebo hotelích. Podobně jako na „Stifado“:[http://www.rektorikl.cz/?p=18], existuje i na souvlaki celá řada receptů, které se liší jak použitým druhem masa, tak i kořením.

/—html
Příprava souvlaki na lodním výletě - Lefkada
\—

Během experimentů jsem si vytvořil recept, který mi nejvíce připomíná chuť souvlaki, jež jsme jedli při našem pobytu na Lefkadě. Souvlaki je špíz z nakládaného, okořeněného masa. Maso lze použít téměř jakékoliv – v Řecku jsem se setkal s kuřecím, vepřovým a v některých tavernách také s jehněčím. Na rozdíl od různých špízů, jak je známe z českých restaurantů, neobsahuje zeleninu a ani slaninu či různé klobásy.

Souvlaki z kuřecího masa

Suroviny (pro 2 osoby): asi 1/2 kg kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky), 1 citron, sůl, asi 1/2 dcl olivového oleje, česnek (asi 2-3 stroužky), oregano, pepř.

Postup přípravy: nejlépe den předem si připravíme a naložíme maso. Kuřecí maso nakrájíme na menší kostky, pokud možno stejně velké. Ve větší misce rozmícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a kořením. Pak do misky přidáme nakrájené kostky masa, promícháme a uzavřené necháme marinovat v ledničce do druhého dne. Před přípravou napíchneme maso na jehlu nebo špejle (doporučuji namočit den předem do vody) a necháme trochu okapat olej. Za občasného obracení grilujeme asi 15 až 20 minut podle teploty na dřevěném uhlí nebo v elektrickém grilu. Lze také použít grilovací pánev. Maso by mělo zůstat pěkně šťavnaté, nemělo by být vysušené nebo krvavé. Podle potřeby lze potřít zbylou marinádou nebo olivovým olejem.

/—html
Souvlaki
\—

Hotové souvlaki podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem. V Řecku je dostanete také velmi často se smaženými hranolky a malou zeleninovou oblohou. Podle mne jsou ale nejlepší v chlebové placce (pita nebo arabský chléb) s tzatziki nebo alespoň se zakysanou smetanou.
V různých řeckých obchůdcích s místními produkty lze také koupit směs koření na souvlaki. Podle oblasti obsahuje tato směs sůl, oregano, mletou papriku, rozmarýn, tymián a různé další koření. Moje vyzkoušená varianta je s rozmarýnem a tymiánem (všeho přiměřeně, jak praví klasik v jedné mé oblíbené pohádce) – tato kombinace je velmi vhodná na souvlaki z jehněčího masa.

Pita chléb je snadné si také upéct doma v troubě nebo v krbu podle následujícího receptu:

Suroviny: 500 gramů hladké mouky (používám směs bílé pšeničné a celozrnné v poměru 1:1), 3 lžičky olivového oleje, lžička soli, balíček sušených nebo kostka živých kvasnic, kávovou lžičku cukru a asi 3 dcl vlažné vody.
Postup: Nejdříve si připravíme kvásek z kvasnic, cukru a trochy vody. Necháme asi 10 minut odležet. Mezitím smícháme mouku se solí v hlubší misce. Do mouky přelijeme kvásek, přidáme olej a vypracujeme tuhší těsto. Podle potřeby přidáme mouku nebo vlažnou vodu. Po vypracování těsta ho necháme asi půl hodiny kynout. Potom ho ještě párkrát prohněteme a rozdělíme asi na 8 až 10 dílů. Tyto vyválíme na placky a necháme ještě chvíli odpočinout. Pečeme v troubě nebo v grilu na plechu, dokud nedostanou lehce zlatavou barvu. Placky se během pečení lehce nafouknou. Pita chléb doma podávám hlavně jako přílohu ke grilovanému masu. Placky tak často nahradí také talíř, když maso servírujeme přímo na ně.
Při podávání se souvlaki je rozdělím na půlku, do dutiny, která vznikne nafouknutím placky, vložím kousky souvlaki sundané z jehly a zaleju několika lžičkami zakysané smetany. Teplé kousky masa s kořením, olejem a smetanou vytvoří skvělou omáčku, která zdůrazní chuť použitého koření a citronu.

2 odpovědi na “Řecká inspirace: Souvlaki”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *