Řecká inspirace: Κεφτεδάκια με σάλτσα

Κεφτεδάκια με σάλτσα, Keftedes neboli česky prostě karbanátky v omáčce je další klasické řeké jídlo, které nabízí snad každá taverna.

Karbanátky v omáčce

Karbanátky v omáčce

Pokud nebudete mít kvalitní, zralá rajčata (nejraději domácí), použijte raději konzervovaná, krájená rajčata například italské značky Valfrutta.

Suroviny:

  • směs mletého vepřového a hovězího masa (cca 1/2 kg na 4 porce)
  • chleba bez kůrky (cca 120g na 1/2 kg masa)
  • středně velká, najemno nakrájená cibule
  • 2 rozšlehaná vejce
  • najemno nakrájená máta (může být i sušená), podle chuti 1-2 polévkové lžíce
  • oregano (sušené)
  • sůl, pepř, hladká mouka
  • 4-6 velkých, zralých rajčat (konzerva krájených)
  • vavřínový (bobkový) list
  • trocha cukru
  • olej

Příprava:

Chleba krátce namočíme ve vodě a dobře vyždímáme. Promícháme mleté maso s chlebem, cibulí, vejci, mátou a oregánem, osolíme, opepříme. Ze vzniklé směsi vytvoříme menší karbenátky, obalíme v mouce a v dostatečném množství rozpáleného oleje osmažíme.

Čerstvá rajčata spaříme a oloupeme. Oloupaná rajčata rozmixujeme nebo pomeleme na mlýnku na maso. Rajčata s trochou vody, vavřínovým listem a cukrem dáme do hrnce, osolíme, opepříme a pomalu vaříme asi 20 minut. Poté do omáčky přidáme osmažené karbanátky a chvíli ještě povaříme. Podáváme s rýží, vařenými brambory nebo těstovinami.

Karbanátky v omáčce

Karbanátky v omáčce

Poznámka:

V některých tavernách do omáčky přidávají trochu skořice nebo nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku. Karbanátky v omáčce nalezneme v mírných odměnách také v kuchyních dalších středomořských státech.

Variace:

V Řecku se můžete také setkat s těmito karbanátky jako s předkrmem (překládáno v angličtině jako „Meat Balls“), které jsou skvělé s tzatziki a bílým chlebem. Vyzkoušeli jsme doma také přidat do mletého masa nadrobno nakrájená  sušené rajčata nakládaná v oleji nebo do kuličky masa zabalit kousek sýru feta. Menší usmažené kuličky nabíchnuté na páratko v rajčatové omáčce snadno nahradí  klasické české „jednohubky“.



Napište nám: