Řecká inspirace: Kokinisto

Kokinisto
Kokinisto

Kokinisto (Beef in tomato sauce) je jedno z jídel, se kterým se můžeme běžně setkat na jídelním lístku v téměř všech tavernách, kam český turista na svých toulkách Řeckem zavítá.

Tak jako u Stifada, tak i u Kokinista se může příprava v detailech lišit podle zvyklostí dané oblasti nebo chuti kuchaře. Hotové Kokinisto připomíná svou konzistencí i přípravou naše guláše, takže není problém si ho kdykoliv připravit doma a zavzpomínat na krásné chvíle prožité v Řecku.

Suroviny (recept na 4 až 6 porcí):

1 kg kvalitního hovězího masa, 2 konzervy krájených rajčat, velká cibule, 4 stroužky česneku, pepř (celý), sůl, olivový olej, hřebíček, mletá skořice

Příprava:

Maso nakrájíme na menší kostky, oloupanou cibuli nasekáme nadrobno. Oloupeme česnek a stroužky rozmáčkneme plochou nože. Ve větší pánvi (nejlépe litinové) rozpálíme olej a osmažíme cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme maso a osmahneme ho. Smažíme, dokud se šťáva z masa nevypaří. Přidáme rajčata, česnek, 4 – 6 hřebíčků, podle chuti 5 až 10 kuliček černého pepře, větší špetku skořice a osolíme. Dusíme asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké. Podle potřeby podlejeme vodou nebo suchým červeným vínem. Pokud je omáčka příliš kyselá, přidejte trochu cukru. Během svých experimentů jsem k masu přidal také čerstvý rozmarýn a tymián, pokrm tak získá pikantnější příchuť.

V Řecku se podobným způsobem Kokinisto připravuje také s kuřecím a nebo králičím masem. Kuře nebo králík se naporcuje na menší kousky a příprava je pak stejná jako s hovězím masem, jen doba přípravy je kratší.

Podáváme s rýží, vařenými brambory nebo s těstovinami.

Kalt orexi – dobrou chuť!

Linkuj.cz!