Lefkada I – Agios Nikitas

Náš miniseriál o Lefkadě jsme se rozhodli začít v Agios Nikitas. Výběr je pro nás jasný – bylo to naše bydliště (v pensionu Fetsis) po dobu naší dovolené na tomto krásném ostrově.

Agios Nikitas, původně malá rybářská osada, leží na západním pobřeží Lefkady asi 13 km jižně od hlavního města Lefkas na silnici spojující město Lefkas (rovněž nazývané Lefkada nebo Lefkos – záleží na informačním zdroji), vesnice Drimonas, Hortata, Agios Petros s dalším známým střediskem – Vasiliki. V průvodcích je možné se dočíst, že má asi 120 stálých obyvatel, a že se jedná o nejromantičtější, nejklidnější a o nejdražší středisko ostrova. Podle našich zkušeností (přelom srpen – září 2005) s tím snad kromě cen můžeme jen souhlasit. Ceny v místních tavernách i v minimarketech nám připadaly srovnatelné s ostatními vesnicemi – možná je ale situace jiná v plné sezóně.

/—html

Agios Nikitas

\—
Centrum Agios Nikitas tvoří prakticky jen dlážděná cesta, která spojuje hlavní silnici lemující západní pobřeží s přístavištěm. Podél této hlavní ulice se nacházejí pensiony, taverny a minimarkety. Na přilehlých svazích se nachází několik dalších pensionů a hotýlků. V Agios Nikitas jsme se potkávali především se staršími turisty z Anglie a Holandska. Pokud dáváte přednost velkým hotelů s plným servisem, diskotékám nebo jiným atrakcím večerního života, tak Agios Nikitas rozhodně není pro vás. Naopak musíme říci, že zcela splnilo naše očekávání klidného, romantického místa.

Agios Nikitas poskytuje celkem dost možností ke koupání. Nejbližší je místní pláž, která zároveň slouží i jako malý přístav. Tuto pláž jsme využili prakticky jen první a poslední den pobytu a pro „kondiční“ zaplavání si. Pokud si chcete dopřát plážový servis, doporučujeme vydat se po zpevněném chodníku kolem pobřeží severním směrem (doprava, pokud máte vesnici za zády) na pláž Pefkoulia. Naleznete zde oblázkovopísečnou pláž s lehátky, slunečníky a tavernou. Bývá zde poměrně rušno. Na Pefkoulii lze také dojet po asfaltové cestě, která lemuje západní pobřeží z Lefkasu na jih. Ze svahu nad pláží a nad cestou krásně voní borovice. Nejlepší pláž je ale podle nás Milos, která se nachází jižně od Agios Nikitas.

Pokračovat ve čtení „Lefkada I – Agios Nikitas“

Řecká inspirace: kde nakoupit

Cestování vždy spojujeme také s poznáním navštívených krajů po stránce kulinární, tj. jednoduše řečeno, přes žaludek (podle úsloví láska prochází žaludkem). Velmi jsme si oblíbili středomořskou kuchyni, jak v Itálii, tak zejména v Řecku. Protože se nám čas od času zasteskne po pláži a sluníčku v Řecku, řešíme tento splín konzumací „tekutého slunce“ v podobě Metaxy nebo dobrého vína a vařením specialit alá středomořská kuchyně. A tady nastává hlavní problém: kde nakoupit vhodné suroviny. U zeleniny a masa to není až tak velký problém, ale kde třeba sehnat hustý, delikátní řecký jogurt?

A protože nejen cestováním člověk živ je, zajímám se také mimo jiné, co dobrého by se dalo připravit do žaludku. Při jedné ze svých výprav do hlubin internetu jsem narazil na stránky pana „Cuketky“:[http://www.cuketka.cz/], které jsem zařadil ihned do mých oblíbených. Jaké bylo mé překvapení po jednom z mých návratů – pan Cuketka rezenzuje prodejnu řeckých „specialit“:[http://www.cuketka.cz/?p=178] a to dokonce „opakovaně“:[http://www.cuketka.cz/?p=299]! Jelikož se „prodejna“:[http://www.recky-obchod.cz/] (bohužel jak jinak) se nachází v Praze, směřují všechny mé myšlenky a aktivity k jedinému – naplánovat služební cestu tak, abych jel přes Prahu. Povedlo se, sbohem úspory, nakoupeno, navařeno, snězeno … Ať žije dovolená 2007 na ostrově Kalymnos!

Kde hledat informace o dovolené v Řecku

Když se mě přátelé ptali, jak jsme se dozvěděli, kam jet, co vidět, kde bydlet atd., tak jsem vždy lakonicky odpověděl: „Přece na internetu“. Od doby příprav na naši první „velkou“ „zahraniční dovolenou na Korsice“:[http://www.rektorikl.cz/?p=4] uplynul sice nějaký ten čas, ale internet mezi tím v české kotlině zdomácnil a urazil notný kus cesty ve vývoji. Vznikla celá řada zajímavých projektů a stránek, na kterých se dá čerpat řada užitečných informací.

Jeden z takovýchto projektů, stránky „www.recko.name“:[http://www.recko.name], nás inspirovaly v pořadí již ke třetí výpravě na řecké ostrovy. Stránky vznikly z nadšení, a zcela jistě i okouzlením Řeckem, pana Romana.

Cestovatelům nabízí „www.recko.name“:[http://www.recko.name] hned několik možností, jak se nechat navnadit Řeckem. Jako první vějička se nabízí fotocestopisy po známých řeckých destinacích, na ně navazuje sekce uživatelských cestopisů, které napsali sami čtenáři „www.recko.name“:[http://www.recko.name]. Pokud toto ještě nějakému nespokojenci nestačí, může se pokochat fotografiemi ve „foto galerii“:[http://www.recko.name/galerie.php?PHPSESSID=e16d816271c499d82c8a0c763d17f53a] nebo napsat a číst příspěvky v „diskuzním fóru“:[http://www.recko.name/diskuze.php] návštěvníků a přátel Řecka. Při výběru vhodného ubytování určitě mnoha čtenářům pomohou také „recenze hotelů“:[http://www.recko.name/recenze.php], které opět píší ti, kteří si hotel či pension „užili na vlastní kůži“.

Přejeme administrátorovi stránek „www.recko.name“:[http://www.recko.name], panu Romanovi, pevné nervy a plno nápadů při administraci stránek a cestovatelům, kteří se aktivně dělí o své zážitky, plno slunečných dnů .

Tagliatelle s uzeným lososem

V poslední době mám nějak méně času a proto jsem si i oblíbil rychlé recepty na jídlo, které vařím především v týdnu po návratu z práce. Recept na tagliatelle (špagety nebo jiný typ těstovin) se smetanovou omáčkou s uzeným lososem je inspirován různými „italskými“ kuchařkami a mírně upraven podle našich možností nákupu surovin a chuti.

Pro dvě osoby si připravte: cca 100 gramů uzeného lososa, kelímek sladké smetany na vaření nebo mascarpone, těstoviny – naše oblíbené jsou nesušené tagliatelle ze Sparu, oříšek másla, trochu kopru, červený pepř a sůl.

V pánvi nechte rozpustit máslo. Po jeho rozpuštění přidejte smetanu (máslo se nesmí přepálit – jen rozpustit!) a rozmíchejte ji s máslem. Jakmile začne smetana s máslem probublávat, přidejte lososa nakrájeného na malé kousky, špetku namletého růžového pepře a drobně nasekaný kopr (čerstvý nebo sušený), podle chuti přisolte. Krátce povařte, pokud omáčka příliš zhoustne, rozřeďte ji vodou z těstovin. Přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a můžete podávat.